Muži v Poprade odštartujú cestu na ME 2009 v Turecku

22.05.2008 Celý región

Poprad 22. mája (TASR) - O svoju piatu účasť na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy začnú v piatok 23. mája usilovať slovenskí volejbaloví reprezentanti v popradskej športovej Aréne.
Až do nedele 25. mája tam absolvujú prvý z dvoch turnajov A-skupiny o postup na ME 2009, ktoré budú v Turecku. Pod tatranskými štítmi budú ich súpermi postupne Česko, Rumunsko a Ukrajina. So všetkými sa potom stretnú na druhom turnaji v Plzni (30. mája - 1. júna) a len víťaz si zabezpečí priamu účasť na šampionát. Tú už majú istú Turecko (organizátor), Španielsko, Rusko, Srbsko, Fínsko, Nemecko, Taliansko (prvých šesť tímov z ME 2007). K nim pribudnú víťazi šiestich kvalifikačných skupín a druhé tímy o tri zvyšné miestenky vybojujú 6. -7. septemra baráž, pričom druhý tím z A-skupiny v nej narazí na druhého z C-skupiny (Francúzsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Macedónsko).
Slovensko povedie nová trénerská trojica na čele s Talianom Emanuelom Zaninim. V rámci prípravy na kvalifikáciu odohrali slovenskí volejbalisti pod jeho taktovkou štyri prípravné zápasy, dva v Bulharsku (1:3, 1:3) a dva v dejisku 1. turnaja v Poprade s Austráliou (2:3, 1:3, pričom druhý zápas len ako neoficiálny). "Hráme doma, radi by sme sa pred druhým turnajom dobre odrazili, " povedal pre TASR jeden z asistentov trénera Štefan Chrtiansky a pokračoval: "V konečnej nomimnácii sme však museli urobiť jednu vynútenú zmenu, nakoľko už v stredu sa na tréningu zranil Skladaný a jeho vyšetrenie ukázalo, že nebude môcť hrať. Namiesto neho sme povolali Zaťka z Ostravy. Miernym favoritom našej skupiny budú Česi, majú hráčov v kvalitných zahraničných ligách. My sa ale pokúsime uhrať také výsledky, aby sme získali čo najviac, v tom horšom prípade, aby sme išli do Plzne aspoň s dvomi víťazstvami. Podceniť nemôžeme ani Ukrajincov, ktorí do Popradu podľa informácii pricestujú s omladeným kádrom a hráčmi len z domácej súťaže, ale všetci ich hráči sú fyzicky mimoriadne zdatní. Rumuni sú tiež nebezpeční a majú solídnu úroveň. " Štyri prípravné zápasy pred vstupom do kvalifikácie trénerom podľa Štefana Chrtianskeho ukázali na čom tento tím momentálne je. "Veľa času na prípravu nebolo, ale aj napriek prehrám sme s kvalitnými súpermi zohrali vcelku dobré zápasy. "
Nominácia na I. turnaj v Poprade:
nahrávači: Michal Masný (Sosnowiec/Poľ. ), Juraj Zaťko (Ostrava/ČR), blokári: Tomáš Kmeť (hotVolleys Viedeň/Rak. ), Emanuel Kohút (Haching/Nem. ), Michal Červeň (Bydgoszcz/Poľ. ), smečiari: Lukáš Diviš (Friedrichshafen/Nem. ), Martin Sopko st. (Bydgoszcz/Poľ. ), Martin Nemec (Ankara/Tur. ), Miroslav Jakubov (Chemes Humenné), univerzál: Milan Bencz (Aich Dob/Rak. ), Andrej Patúc (VKP Bratislava), libero: Martin Pipa (Aich Dob/Rak. ).

Program A-skupiny I. turnaja v Poprade:
piatok 23. mája:
17.30: Rumunsko - Ukrajina
20.00: Slovensko - ČR

sobota 24. mája:
17.30: ČR - Ukrajina
20.00: Slovensko - Rumunsko

nedeľa 25. mája:
15.00: Rumunsko - ČR
17.30: Ukrajina - Slovensko
 

Vyberte región